Cum să reparăm unghiile roase? Metodele mele de renunțare la acest obicei urât

Cum să reparăm unghiile roase

Onicofagia este obiceiul compulsiv de a roade unghiile. Această tulburare este frecventă printre copii, însă, din fericire, majoritatea se dezvață de acest obicei urât. Totuși, aproximativ 15% dintre adulții își rod unghiile în mod regulat. De ce? Motivele sunt variate: anxietate, frică, hiperactivitate și stimă de sine scăzută. Puțini știu că roaderea unghiilor nu este doar o problemă estetică, ci și una mentală. Înainte de a vă dezvălui cum vă puteți îngriji unghiile roase, voi lista pericolele legate de acest obicei neplăcut. De asemenea, voi încerca să vă ajut să vă controlați – și știu despre ce vorbesc deoarece și eu mi-am ros unghiile câțiva ani! Iată metodele mele de a renunța la obiceiul de a roade unghiile. 

Unghiile roase: Pericole

Mâinile cu aspect inestetic – rezultatul evident al roaderii unghiilor – pot fi observate la prima vedere, totuși, această problemă este mult mai complexă decât aspectul estetic cu care este, de obicei, asociată. Roaderea unghiilor poate provoca probleme dentare sau malocluzie, deformări ale maxilarului precum și inflamarea dinților și relocarea acestora. Alte pericole includ infecții gastro-intestinale, infecții fungice și boli parazitare, cum ar fi oxiuri, tenia sau viermi rotunzi. Sună incredibil? Poate, dar există un motiv pentru asta – spațiul dintre unghii și vârfurile degetelor creează un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, iar numărul lor – mă refer la populație – este uimitor. În plus, ca urmare a roaderii unghiilor o perioadă îndelungată de timp (și prin ”îndelungat” mă refer la câțiva ani), patul unghiei se poate deteriora iremediabil și poate chiar dispărea complet. Alte motive de îngrijorare? Ei bine, ce spuneți de riscul deformarii si inflamării maduvei osoase a falangei?

Roaderea unghiilor: Cum să renunțăm la acest obicei? Metodele mele testate

Am observat că nu există nicio metodă universală de a renunța la acest obicei. Totuși, există numeroase trucuri care vă pot ajuta să rezulvați această problemă.

Oja împotriva roaderii unghiilor

De îndată ce aplicați oja împotriva roaderii unghiilor, acestea vor dedeni foarte amare la gust, ceea ce ar trebui să vă descurajeze din a introduce degetele în gură. Trebuie să recunosc că această metodă NU a funcționat pentru mine – m-am obișnuit cu acest gust amar, astfel încât, în timp, nici nu-l mai simțeam 😀

Roaderea unghiilor și schimbarea obiceiului

În orice caz, dacă trebuie să faceți ceva cu unghiile, poate că ar trebui să luați în considerare îngrijirea acestora în loc de a le roade. Nu pot pleca din casă fără setul de manichiură de călătorie. Prin urmare, de fiecare dată când am impulsul de a-mi roade unghiile, folosesc pila. Mai mult decât atât, am facut tot posibilul pentru a-mi îmbunătăți condiția cuticulelor și zonelor de piele uscată care mă provocau să le rod – le-am tratat continuu cu balsamuri gata preparate sau uleiuri naturale.

Distragerea atenției și roaderea unghiilor

Multe persoane mi-au recomandat să înlocuiesc obiceiul de a-mi roade unghiile cu altceva, ca de exemplu, cu mestecarea gumei. Și am încercat! De fiecare dată când am simțit acest imbold de a introduce degetele în gură, am optat pentru fructe uscate, semințe de floarea soarelui și multe alte gustări sănătoase. De asemenea, am încercat să-mi țin mâinile ocupate cu alte obiecte, precum o minge, un puzzle de buzunar pe care l-am cumpărat în vacanța de vară și alte obiecte similare. Ei bine, nu a funcționat.

Roaderea unghiilor și extensiile de unghii

Am încercat și manichira cu gel și acrilic. Este adevărat că ambele tipuri de extensii de unghii deteriorează patul unghiei, dar pe de altă parte, împiedică roaderea acestora. Ca să fiu sinceră, m-a salvat propria mea zgârcenie: mi s-a făcut rău doar gândindu-mă la cât de mulți bani am cheltuit pe extensiile de unghii, pe care le-aș fi ros la puțin timp după plecarea din salonul de coafură. Și, astfel, am scăpat de acest obicei urât.

Cum să îngrijim unghiile roase?

Unghiile roase sunt foarte fragile, prin urmare, au nevoie de timp pentru a se regenera. Dacă acest obicei urât durează mult timp, sunt sigură că ați observat deja că unghiile și-au schimbat forma și chiar culoarea. Și de aceea, au nevoie să fie expuse la o îngrijire personalizată, ca să spun așa.

Tăierea și pilierea unghiilor

În prima lună a recuperării unghiilor roase, ar trebui să țineți unghiile scurte. Tăiați-le și pilițile cu regularitate. Aceasta vă va ajuta să le consolidați.

Balsamuri și uleiuri naturale de unghii

Ce alte produse vă pot ajuta să consolidați patul deteriorat al unghiei? Nu vă voi surprinde dacă vă voi sfătui să optați pentru produse de îngrijire avansată a unghiilor. De exemplu, balsamurile de unghii – pe care le puteți achiziționa din orice magazin – trebuie aplicate o dată la două zile. După o săptămână, puteți introduce și o ojă transparentă de unghii. O altă idee bună este, evident, de a aplica uleiuri naturale la nivelul unghiilor. Acest ritual de înfrumusețate vă va ajuta să obțineți unghii mai tari, mai elastice, mai strălucitoare și mai luminoase. 

Îngrijirea cuticulelor

Cuticulele sunt la fel de importante precum unghiile. Pentru a le înmuia, puteți folosi produse speciale de îngrijire, concepute pentru a îndeplini această sarcină. Cuticulele ar trebui să fie bine hidratate, prin urmare, nu uitați să aveți întotdeauna o cremă de mâini la voi. De două ori pe lună, tratați-vă mâinile cu o cremă bogată de mâini. Aplicați-o înainte de culcate și purtați mănuși speciale. În ceea ce privește îndepărtarea cuticulelor de pe patul unghiei, cel mai ușor mod este de a aplica mai întâi un produs cu rolul de le înmuia și împinge cu ajutorul unui băț din lemn de cuticule. Și ultimul aspect de menționat, atunci când aplicați o ojă de unghii, încercați să nu o distribuiți și în zona cuticulelor, deoarece aceasta le deshidratează.

Regenerarea unghiilor și alimentația

Aspectul unghiilor noastre este, de asemenea, determinat de alimentele pe care le consumăm. Dacă doriți să facilitați recuperarea unghiilor, o idee bună este să vă îmbogățiți alimentația cu produse bogate în magneziu (de ex., cereale, produse lactate, frunze verzi de legume), zinc (pește, fructe de mare, semințe de dovleac și semințe de floarea soarelui) și vitamine din grupa B (ouă, drojdie, pește și cartofi).

În cazul meu, am câștigat această luptă împotriva obiceiului de a-mi roade unghiile datorită procedurii de extensie a unghiilor sau o costului său, ca să fiu mai exactă 🙂 Totuși, vă încurajez din toată inima să încercați toate metodele menționate mai sus, deoarece ceea ce a funcționat pentru mine, poate că nu va funcționa pentru voi, și viceversa.

Acum, o întrebare pentru cele care au reușit să renunțe la obiceiul de a-și roade unghiile: Cum ați scăpat de acest obicei urât? 🙂

Articole asociate

Articol precedent Următorul articol
0 shares