Proteinele, emolienții și umectanții în îngrijirea părului? Merită efortul?

Bună!

Când vine vorba de îngrijirea părului, fiecare femeie care abia și-a început aventura în îngrijirea atentă a părului, folosește produse care oferă o anumită serie de substanțe. Acestea sunt proteinele, emolienții și umectanții, abreviate PEH. Pentru a acționa și crea rezultatele dorite, trebuie să știți cum să le folosiți corect. Prin urmare, descoperiți cum să mențineți echilibrul PEH.

Echilibrul PEH în îngrijirea părului

Dacă obiectivul vostru este de a avea un păr îngrijit și sănătos, cel mai bun mod de a-l obține este folosind produse de îngrijire a părului pe bază de proteine, emolienți și umectanți. Un aspect crucial aici este să menținem echilibrul adecvat PEH. Pe scurt, îngrijirea atentă a părului presupune combinarea unor substanțe a căror acțiune se potențează reciproc. Și ordinea în care aceste substanțe se aplică în păr contează, prin urmare este indicat să începeți cu proteinele, apoi umectanții și să terminați rutina zilnică de înfrumusețare a părului cu emolienții.

Proteinele în îngrijirea părului

Proteinele sunt aminoacizi și biomolecule responsabile cu alcătuirea structurii părului. Sarcina lor principală este de a acoperi deficitele, de a consolida părul și de a defini buclele naturale.

Proteinele sunt împărțite în grupuri în funcție de dimensiunea moleculelor din care sunt alcătuite. Grupurile sunt: aminoacizii, proteine cu masă moleculară mică și proteine cu masă moleculară mare.

Introducerea proteinelor în îngrijirea părului este strict legată de porozitatea părului. Părul cu porozitate redusă își poate pierde volumul atunci când este expus la acțiunea proteinelor. Părul cu porozitate ridicată tolerează proteinele mult mai bine, deși stilizarea acestui tip de păr este mult mai dificilă.

În majoritatea cazurilor, puteți găsi proteine în măști sau balsamuri de păr. Unele dintre cele mai populare proteine sunt: mătasea, colagenul, cheratina, elastina, proteinele de grâu/porumb.

SFAT UTIL: Atenție la cantitatea de proteine pe care o aplicați în păr. De exemplu, dacă folosiți o cantitate prea mare, veți observa că părul se încurcă cu ușurință, astfel încât vă este foarte dificil să treceți peria prin el. De asemenea, părul poate deveni fragil.

Emolienții în îngrijirea părului

Emolienții previn pierderea apei din structura internă a părului, sigilează umiditatea în păr și protejează părul împotriva deteriorării. Aplicarea emolienților trebuie să corespundă cu starea curentă a părului. Cu alte cuvinte, atunci când cantitatea de emolienți este adecvată, vă puteți aștepta ca părul să devină neted și strălucitor. De asemenea, capacitatea de stilizare a părului se va îmbunătăți.

Emolienții pot fi găsiți în produse de înfrumusețare și produse alimentare (unt, ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline). Produsele de înfrumusețare care conțin emoțienți sunt uleiurile, măștile și balsamurile de păr. Emolienții sunt: uleiul de argan, uleiul de cocos, untul de Shea, siliconii, ceara de parafină.

SFAT UTIL: Părul expus frecvent la cosmetice pe bază de emolienți are un aspect neîngrijit și uleios.

Umectanții în îngrijirea părului

Umectanții sunt substanțe higroscopice. Sarcina lor este de a atrage moleculele de apă și de a le reține la nivelul părului. Dacă umectanții nu sunt aplicați la nivelul părului cu o cantitate adecvată de apă, aceștia încep să o rețină apa din mediu, piele și păr, provocând astfel electrizarea și deshidratarea părului.

Aplicarea umectanților depinde de vreme și umiditate. Mai exact, dacă vremea nu este cea mai favorabilă, nici nu are rost să folosiți umectanți. Este recomandat să vă tratați părul cu umectanți atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile.

Puteți obține umectanți cumpărând produse speciale de îngrijire a părului din magazine. Cei mai populari umectanți sunt: uree, acid hialuronic, glicerină, d-pantenol, aloe.

SFAT UTIL: De fiecare dată când aplicați umectanți la nivelul părului, este indicat să aplicați și emolienți pentru a preveni pierderea apei.

Articole asociate

Articol precedent Următorul articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares